Festék fémre, festék fára, Mipa festék!

Festék fémre

Attól függően, hogy mit szeretne lefesteni, számos festék áll rendelkezésünkre, festék fémre, festék fára. A ház körüli munkák szerves részét képezi a kerítés karbantartása. A kerítések több fajta anyagból készülhetnek, de anyagtól függetlenül minden kerítés karbantartásra, felújításra szorul bizonyos időközönként. A legelterjedtebb kerítés anyag a fém, illetve a fa. Karbantartásukra érdemes időt fordítani, hiszen élettartamukat jelentősen megnövelhetjük.

  1. Fa kerítés ápolása

  A fából készült kerítés soha nem megy ki a divatból, azonban csak a gondosan karbantartott fa kerítés lehet kertünk éke. Nézzük az ápolás fázisait:

 • Csiszolás

csiszolópapír

Akár van festék a kerítésen, akár nincs, le kell csiszolni a fa felületét. A fa kerítés ápolásánál akkor van szerencsénk, ha az elemek leszerelhetők, így könnyebb a hozzáférhetőségük, egyszerűbb dolgozni a leszerelt elemekkel. Nemcsak könnyebb a munka, de alaposabb is. A csiszolást végezhetjük kézi csiszolópapírral vagy gépi csiszolást is alkalmazhatunk. A gépi csiszolás gyorsabb és alaposabb munkát eredményez, azonban a gépi csiszoló használata nagyobb gyakorlatot igényel. A mintás, bemart felületekhez kézi csiszolópapírral könnyebb hozzáférni. A csiszolópapír felületén szemcsék találhatóak, melyek mérete határozza meg a csiszolás minőségét. A fafelület lecsiszolása előtt szerezzünk be porvédő maszkot, mert a finom szálló por a légutakba kerülve egészségkárosító hatással bír, ezért nem ajánlatos annak belélegzése.

A már korábban festett kerítések felújításakor, kezdésként a felfelpörgött régi festéket drótkefével érdemes eltávolítani, mert drótkefe segítségével könnyebben megszabadulhatunk a nem kívánt festékmaradéktól és a szennyeződésektől is. A drótkefés átdörzsölés után következhet a csiszolás. A csiszolást mindig szálirányba végezzük. Akkor végeztünk megfelelő és alapos munkát, ha a csiszolt felületen kezünket végighúzva sima anyagot tapintunk. A munka végeztével alaposan portalanítsuk a fát. Ezt végezhetjük egy seprű vagy egy rongy segítségével.

 • Alapozás

Mipaxyl Spezial – favédő-impregnáló

Az alapozás legfontosabb szabálya, hogy alapozni csak száraz felületen lehet. A megfelelő időjárási körülmények kiválasztása esetén vegyük figyelembe, hogy az alapozást ne túl nagy melegben és ne nagy páratartalmú levegő mellett végezzük, mert mindkét körülmény hátráltatja az alapozó száradását. Az alapozás célja a fa pórusainak eltömítése, ezáltal a fa szétszáradásának megakadályozása. Az alapozás és a pórustömítés révén a fa repedéseiben nem tudnak megtelepedni a gombák, mert a rések közé nem tud beszivárogni a víz, a nedvesség. A Mipa Mipaxyl Special favédő impregnáló alapozója a rendkívüli időjárási körülményeknek kitett felületek alapozására tökéletes választás. A fa annyi alapozót szív magába, amennyire szüksége van, ezért fontos, hogy száraz felületen alapozzunk.

 • Megfelelő festék kiválasztása

Az előkészületeket követően a lazúr kiválasztása következik. A lazúrok két típusát különböztetjük meg: vékony lazúr és vastag lazúr. A vékony lazúr, mint ahogyan a neve is mutatja, egy vékonyabb réteget képez a fán, ezért a fa természetes mintája, erezete észrevehető marad a festék réteg alatt. Egy természetesebb külsőt kölcsönöz a fának. Hátránya azonban, hogy sűrűbben igényli az újbóli festést.

A vastag lazúr egy vastagabb réteget képez a fán, ezáltal elfedi a fa erezetét és egy sötétebb színt kölcsönöz neki. A vastagabb réteg miatt azonban elég három-négyévente újrafesteni a vastag lazúrral kezelt fát. Mindkét fajta lazúrral legalább kétszer kell átkenni a fa felületet, vagyis két rétegben kell felhordani a festéket annak érdekében, hogy a megfelelő színhatást és az egyenletes takarást elérjük.

 • Újabb csiszolás

Az első réteg festék megszáradását követően, újra át kell csiszolni a felületet. A száradás után a fa felülete visszaszálkásodik, ezért egy csiszolószivaccsal át kell törölni a felületét. Sokan ezt a lépést kihagyják, de a szép felület eléréséhez elengedhetetlen a második csiszolás elvégzése. A szálasodás alatt a fa felülete csupasszá válhat, ezért a tartósság szempontjából is fontos ez a lépés.

 • Második réteg felhordása

Az első réteg megszáradását követően még egyszer át kell kenni a fát. A második réteg alakítja ki a megfelelő védelmet, tartósságot és esztétikai szempontból is indokolt a két rétegben való festés.

 • UV védelem

Érdemes mindkét lazúr esetén egy UV védelemmel bíró réteggel ellátni a fát, hogy annak színtartósságát, az időjárással szembeni ellenálló képességét növeljük. A Mipa Mipaxyl UV-Protection festéke alkalmas a kültéri faszerkezetek legmagasabb fokú elszürkülés-, kifehéredés- és UV elleni védelmére.

 1. Fém kerítés ápolása

A fém kerítés anyagából kifolyólag nem igényel olyan gyakori ápolást, mint a fa. Lássuk ezeket a lépéseket is:

 • Előkészítés

A fém kerítések előkészítése a festésre több mozzanatot igényel, mint fakerítések esetén. Első lépés a rozsda-, festék-, és szennyeződésmaradványoktól való megtisztítása. A mechanikai tisztítás célszerszáma a drótkefe. A mechanikai tisztítás során fény derülhet a kerítés elemek olyan fokú rozsdásodására, mely anyaghiányt eredményez. Ez főleg sarkokban, nehezen hozzáférhető helyeken fordulhat elő. Ilyenkor szükség lehet javítási munkálatokra, hegesztésre. Az ilyen erősen korrodált részeknél a passziválás egy igen hatékony megoldásnak bizonyul, hiszen a rozsda továbbterjedését akadályozza meg. A drótkefés tisztítás után használjunk csiszolópapírt a simább és tisztább felület elérése érdekében. A tisztítást portalanítás követ, melyet egy kefével vagy seprűvel is elvégezhetünk. A mechanikai tisztítást követően a fém felületet egy zsírtalanító mosásnak kell alávetni. Az alapozást csak zsírtalanított, száraz felületen szabad elvégezni. Amennyiben ezt a lépést kihagyjuk, a munkánk nem lesz megfelelően hatékony.

 • Alapozás

A zsírtalanított, száraz felületre felvihető az alapozó. A korróziógátló alapozót ecsettel kell felhordani a minél alaposabb takarás elérése érdekében.

 • Festés

zománcfesték

Az alapozó száradását követően kezdődhet a festés. A fém felületekre használatos zománcfestékből mindig két réteget ajánlatos felvinni, egy közbenső réteget, majd ennek száradása után a záró-, vagy fedő réteget. A festékgyártó cégek a zománcfestékek két típusát kínálják erre a célra. Az egyik fajtájuk a vizes bázisú, a másik pedig az oldószeres zománcfesték, amit két rétegben kell felvinni és ez történhet ecsettel vagy kicsi hengerrel is. Érdemes a természetes színek közül választani és minden esetben tartsuk be a festékgyártó utasításait a festék használatára vonatkozóan. A festéket használat előtt mindig alaposan fel kell keverni. Oldószeres festék esetén szükségünk van hígítóra is, amit a túl sűrű állagú zománcfesték hígítására, az ecsetek kimosására, illetve a festékfreccsenések eltávolítására alkalmazhatunk. Erre az eshetőségre felkészülve jobb, ha egy rongy is van a közelben, de célszerű a takarófólia használata is a lecsöppent festékfoltok megelőzésére. A vizes bázisú festékekhez nem kell hígító, a fentiekben leírtak vízzel elvégezhetők.

A legszebb hatást a selyemfényű zománcfestékek alkalmazásával érhetjük el. A festést követően a fém kerítésünk ellenáll az időjárás okozta károsító hatásoknak, és hosszú évekig csak annyi dolgunk lesz, hogy gyönyörködjünk munkánk gyümölcsében.

A kerítések legyenek bármilyen anyagból, kezelést, törődést igényelnek. Ne sajnáljuk rá az időt és az energiát, hogy a felújítás minden lépését elvégezzük, hiszen bármely lépés kihagyásával kerítésünk élettartamát csökkentjük. Az állagmegóvás fontos, mindig dolgozzunk minőségi anyagokkal. A Mipa egyaránt gyárt professzionális felhasználók számára festéket és lakossági használatra is. Térjen be bármelyik magyarországi festékboltunkba és ismerje meg a kerítésfestésre használt minőségi zománc termékeinket. Weblapunkon tájékozódhat folyamatos akcióinkról, megtekintheti folyamatosan bővülő termékválasztékunkat. Bármilyen festéssel kapcsolatos szaktanácsadásért forduljon a Mipa cégcsoport 7 magyarországi márkakereskedésében dolgozó szakembereinkhez. Legyen törzsvásárlónk és részesüljön további törzsvásárlóinknak szóló kedvezményeinkből. Festék fémre vagy festék fára, a Mipa üzleteiben széles választékban megtalálja!