Egyedi stílus, festékkeverés segítségével

A festékkeverés tökéletes megoldás, ha egyedi színekre vágyunk. Egy használt lakás vásárlása nagy kihívásokat, de egyben nagy lehetőségeket is rejt magában. A saját szájízünk szerint fogjuk berendezni, de mielőtt bútorokat vennénk, nem árt a festéssel az összhang első lépéseit megteremteni.

A használt lakások falai általában sérültek, szennyeződöttek, de ha mégsem, akkor sem árt a költözés előtti tisztító festés a falaknak. Egyrészt könnyebb még a bútorok berakodása előtt festeni és egyszerűbb a festés utáni takarítás elvégzése is, másrészt elkerülhetjük a bútorok szennyeződését is. Nézzük a felújítás folyamatát lépésről lépésre:

  1. Glettelés

MIPA Gipszes glett 0-10 mm 18kgAz első lépés a fal hibáinak kijavítása, az úgynevezett glettelés. A glettelés tulajdonképpen a felületi egyenetlenségek megszűntetése. A gletteléshez szükségünk van glettanyagra (Mipa gipszes glett), amely egy gipsz alapú anyag. Zsákos kiszerelésben kapható, használata rendkívül egyszerű. A gipszbázisú anyaghoz előírt mennyiségű vizet kell adagolni, és egy spatulával alaposan, csomómentesen elkeverni. Alkalmas a régi képek felfüggesztésére használt szögek által ütött lyukak és a fal repedéseinek eltüntetésére. A gyurmaszerű anyagot a résbe kell kenni egy spatulya segítségével (Mipa fém spatulya szett), majd hagyni kell megszáradni. A glettelt felület száradása függ a rétegvastagságtól, általában 3-8 óra. A Mipa gipszes glett előnyei közé tartozik a könnyű csiszolhatóság és a festhetősége, illetve tapétázhatósága.

  1. Csiszolás

A glettelt felületet száradást követően le kell csiszolni. A csiszolásra azért van szükség, mert segítségével a felesleges glettréteg eltávolítható, így egy homogén, sima felületet nyerhetünk, melyre könnyedén festhetünk vagy tapétázhatunk. A csiszolást csiszolópapírral végezzük, azonban a csiszolás előtt nem árt néhány előkészületet tenni. A csiszolás nagy porképződéssel járó folyamat. Ha bútorok vannak a lakásban, mindenképpen takarjuk le őket takarófóliával, mert ez az apró szemcséjű por, még az igen szűk résekbe is befészkeli magát, és elég kellemetlen utána a takarítás. Nem árt magunkat sem védeni, csiszolás előtt vásároljunk porvédő maszkot a légutaink védelme érdekében. A csiszolást profi szakemberek egy speciális porszívó használata mellett végzik, így a port azonnal el tudják távolítani már a keletkezés helyénél, megakadályozva a lakás szennyeződését. Csiszolást követően időnként szükséges lehet még egy glettelés elvégzése, a tökéletes felület kialakítása érdekében. Ezt újabb száradási és csiszolási fázis követi.

  1. Előkészületek a festéshez

MP Tape 610 TakarószalagA festés előtt több dologgal elő kell készülnünk, ami segíti későbbi munkánkat. Először is a bútorok és a padló letakarása takarófólia segítségével. Használjunk lépésálló, létrázható fóliát, mert egy gyengébb minőségű fólia könnyen kiszakad, és nem tölti be funkcióját. A takaró fólia rögzítésére és a nyílászárók fal felöli részének védelmére használjunk takarószalagot (MP Tape 610 Takarószalag). A takarószalag védi a felületeket a szennyeződéstől, nagyon jól alkalmazható például parkettaszegély védelmére. Könnyen téphető, egyszerűen, egy mozdulattal eltávolítható. A takarószalagot azonban nemcsak védelemre, hanem a dekorálás segítésére is használható. Divatos a több szín alkalmazása egy nagyobb falfelület több darabra bontásával. Ezt a darabolást egy takarószalag segítségével egyszerűen megoldhatjuk. Húzzunk ki takarószalagot abban a vonalban, ahol a színek szétválasztását szeretnénk megvalósítani. Fessünk az első színnel, húzzuk ki a szalagot, majd fessük le a fal másik felét a kiválasztott második színnel. A festést követően a szalagot eltávolítva egy mértani pontosságú választóvonal lesz a két szín között. A fantáziánkra van bízva a dekorálás. Alkalmazhatunk több színt is nemcsak kettőt, attól függően, milyen hatást szeretnénk elérni. Mértani formákat, alakzatokat formázhatunk a szalag segítségével.

A festés előtt mindenképpen portalanítsuk a falfelületet. Poros falfelületen nem tapad a festék megfelelőképpen, ezért foltos maradhat a fal, nem lesz egyenletes a festés. A portalanítást végezhetjük egy kefe segítségével. Finoman dolgozzunk, mert egy rossz mozdulattal, hamar felsérthetjük a frissen glettelt és csiszolt felületet, és kezdhetjük elölről a munkát! Éppen ezért puha sörtéjű kefét használjunk.

Portalanítást követően készítsünk elő mindent a festéshez. A festéshez szükséges szerszámok megvásárlása előtt döntsük el, hogy milyen módszerrel szeretnénk festeni. Nagy felületek, nehezen hozzáférhető helyek esetén használhatunk festékszórót. Festékszóró használatához nagyobb rutin szükséges. Ebben az esetben is venni kell ecsetet, hiszen lesznek olyan pontok, amiket ecsettel könnyebb festeni, esetleg javítani néhány helyen. A mennyezet, illetve a falak festéséhez a legtöbbször festő hengert használnak, használatuk egyszerű és gyors. A festőhenger mellé kell egy olyan festékes vödör, melybe belefér a henger. Hengerből is több méretet érdemes vásárolni, mert az ablakok körül kisebb, míg a nagyobb falfelületeken nagyobb henger használható jobban, hatékonyabban. A mennyezet festéséhez létra vagy a festőhengerhez egy hosszabbító rúd lesz segítségünkre. Talán a kitolható festőhenger nyél alkalmazása egyszerűbb, és kényelmesebb, mint a létra használata. A festékes vödörbe belehelyezhető egy festőrács, melyen a hengert festékbe mártást követően le kell húzni, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk. Legyen nálunk egy rongy, mellyel a nem kívánt festékfreccsenés eltávolítható.

  1. Festés

Mipa EXTRA WeissVégre elérkeztünk a várva várt festéshez! A rengeteg előkészület után a sima falfelület már csak végleges színére vár. Azonban nem egyszerű eldönteni azt, hogy milyen szín mellett, illetve milyen festéktípus mellett döntsünk. A mennyezet festéséhez kiváló egy fehér festék. Letisztult, a lámpatestek fénye jobban érvényesül a fehér mennyezeti festék alkalmazásával. Kiemeli az oldalfalak színét. A Mipa Extra Weiss mennyezeti falfestéke nemcsak extra fehér színével tűnik ki a többi festék közül, hanem kiváló páraáteresztő- és fedőképességével is.

Az oldalfalak festése izgalmasabb, hiszen a színek meghatározzák lakásunk későbbi arculatát. A festékkeverés egy jó lehetőség arra, hogy fantáziánk kicsit elszabaduljon. Látogassunk el a Mipa festékboltjába és szakemberek tanácsadása mellett könnyen kiválaszthatjuk a megálmodott színeket. A festékkeverés lehetővé teszi, hogy elszakadva a színkártyák képezte határoktól, kicsit más, kicsit egyedi színeket vihessünk be életünkbe. Az egyedi színekkel egy helyiségen belül is játszhatunk. Fessük a szomszédos falakat ugyanazzal a színnel más árnyalatban. A világosabb falakat fessük sötétebbre, az árnyékosabb oldalaknak adjunk világosabb tónust. Játszunk a színekkel! Egy helyiségen belül használhatunk két, három féle színt is. Egy pasztellszín mellé válasszunk bátran egy élénkebb színt, ezzel megakadályozva lakásunk unalmas egyhangúságát.

Nemcsak a festéssel színesíthetjük otthonunkat. Nagyon sok féle tapétát kaphatunk, melyet díszítésre használhatunk. Manapság nem divat a helyiségek minden falának bevonása tapétával. Rakjunk egy-egy csíkot a falfelület két szélére, és a tapéták közti részt fessük le. A festékkeverés ismét egy jó lehetőség arra, hogy a tapétához illő színt kiválasszuk. Vigye el a festékboltba a tapétát és ahhoz válasszon színt a falra. Vagy éppen a kanapé szövetéhez leginkább passzoló színt szeretné kiválasztani? Semmi akadálya! A festésnél fontos, hogy egyenletesen fessünk. Leghatékonyabb és a legszebb eredményt a két rétegben felvitt festék eredményez. A festékkeverés eltörli a képzelet határait, segítségével megteremtheti álom otthonát, mely egyedi stílust képvisel.