A matt fekete festék sokoldalú felhasználása

Matt fekete festékA matt fekete festék szó hallatán az ember hajlamos egy nagyon borús, sötét képben gondolkodni. Nem is tudjuk talán, hogy a matt festékekkel milyen összhatások elérésére vagyunk képesek.

Matt fekete festék használata dekorálásra, bútorfestésre:

A matt festékek kiválóan alkalmasak kisebb bútorok felújítására. A leggyakrabban kisebb székek, komódok vagy fogasok „megmentésére” használják. A felújítást mindig csiszolással kell kezdeni, majd a festék jobb tapadása érdekében alapozóval kell kezelni a festeni kívánt felületet. A matt festéket érdemes két rétegben felvinni, de utólagos kezelést nem igényel. A matt fekete festékkel nagyon szép feliratok vagy minták készíthetők kisbútorokra, illetve ajándéktárgyakra. A festéket egy vékony ecset segítségével vigyük fel. Gyorsan szárad, de a száradást akár egy hajszárító segítségével is felgyorsíthatjuk.

Matt festékek használata a lakásfelújításban:

A lakásfelújítások során egyre növekszik a népszerűsége a matt festékek alkalmazásának. Különböző felületek matt festése lehetővé teszi a legmerészebb dekorációs ötletek megvalósítását. A matt festékek felhasználásának vannak előnyei, és természetesen hátrányai is. Nézzük ezeket.

A matt festékek előnyei:

  • Fedőképesség. 2-3 rétegben könnyen festhető
  • Telített szín
  • A durva felületi szerkezet miatt alkalmas a felületi hibák elrejtésére, apró vizuális problémákat kiválóan elfedi.
  • Lehetővé teszi a térhatás növelését, különböző textúrákkal együtt alkalmazva.

A matt festék hátrányai:

  • A durva felületen a por könnyen megülhet
  • Óvatos, de rendszeres tisztítást igényel
  • A kész burkolaton a karcolások meglátszanak

A matt festékek alkalmazásának területei:

A matt festékek ideálisak a közintézmények, illetve nagy igénybevételnek kitett falfelületek festéséhez. Ezek az intézmények: Kórházak, oktatási intézmények, üzletek, irodák stb.

Érdemes olyan esetekben is megfontolni használatát, amikor nem egyenletes felületre szeretnénk festeni, vagyis a bevonandó felület állapota nem túl ideális. A mennyezetek festésére ajánlott, mivel fényszórásának köszönhetően, elrejti az összes apró hibát.

A matt fekete festéket a tervezők előszeretettel használják lakások belső terének tervezéséhez. A helyiségek a segítségükkel elegánsnak, de mégis modernnek tűnnek egyszerre. A matt fekete festék nappaliban történő felhasználása új tereket nyit meg a stílusos falfestés terén. Érdemes az interneten a lakásdekoráció előtt ötleteket meríteni, hogy bátrabban használjuk a matt festékeket minden helyiségben.

Több típusú festékbevonat is van, melyek kész formában matt felületet képeznek. Ezek az anyagok más és más tulajdonsággal rendelkeznek, ezért különböző helyiségek festésére alkalmasak. Mindegyikről elmondható, hogy környezetbarát anyagok, szinte szagtalanok és nagyon gyorsan száradnak.

Matt felületet adó festékek:

  • Szilikát festékek: Alapanyaga a folyékony üveg. Ennek az anyagnak köszönhetően nagy nedvességállósági együtthatóval rendelkezik a festék.
  • Akril festékek: Polimer akrilgyanta alapanyagúak. Jó kopás állóságú és nedvesség ellenálló anyag. Alkalmas fém, gipszkarton, fa és beton festésére is.
  • Szilikonos festék: Tartósak, rugalmasak, nedvesség ellenállóak. Képesek a szennyeződések visszaszorítására, ezért kiválóan alkalmazhatók fürdőszoba és konyha, valamint más nagy nedvességtartalmú terek festésére.
  • PVA tartalmú festékek: Alapja egy polivinil-acetát emulzió. Meleg, száraz helyiségekben falak és a mennyezet kezelésére használják.
  • Latex festékek: Alapanyaguk akrilgyanta és latex. Fürdőszobák és WC helyiségek festésére alkalmazzák, mivel nagy nedvesség ellenálló képességgel rendelkezik.

Azokban a helyiségekben, ahol fennáll a nagyobb szennyeződés és a magas páratartalom lehetősége, érdemesebb drágább matt festéket választani a kívánt védelem elérésére. A festés előkészületei a normál festéssel megegyeznek:

  • A repedések, felületi egyenetlenségek eltüntetése gitteléssel.
  • A kezelt felület csiszolása, csiszolópapír segítségével
  • Alapozó használata: Az alapozó anyag védi a felületet a portól, javítja a festék tapadását. Egyenletesebb színt biztosít, mivel a festék felszívódását is egyenletessé teszi. Növeli a bevonat élettartamát.

FestékszóróA festés folyamata nem tér el a más típusú festékekkel végzett munkáktól. A festéket felvihetjük ecsettel, hengerrel vagy akár szórópisztollyal is. A felvitel módját mindig az határozza meg, hogy mekkora és milyen felületet szeretnénk festeni. A nagy, összefüggő felületek festésére a festékszóró pisztoly jó választás lehet. Egyenletesebb felületet biztosít és a festékfelhasználás is optimalizálható segítségével. Mennyezet festésére általában festőhengert használnak egy hosszabbítható nyéllel. Az oldalfalak festése is kényelmes hengerrel, a nehezen hozzáférhető vagy kicsi felületek festését pedig ecsettel végezhetjük el. Minden esetben gondoskodjuk a bútorok és a padló védelméről takaró fólia felhelyezésével. Az ablakpárkányokat és az ablakokat, illetve a parkettaszegélyt takarószalag segítségével védhetjük a véletlenszerű szennyeződésektől.

Légy kreatív a matt fekete festék felhasználásával:

Számos ötletet meríthetünk a matt fekete festék sokoldalú felhasználására. Ezek közé az ötletek közé tartozik például a gyerekszoba vagy a konyha egy szegletének dekorálása. A matt fekete festék mosható változatát fel tudjuk használni a konyhában egy üzenő fal kialakítására. A takarószalag segítségével jelöljünk ki a falon egy akkor részt, amekkorát be szeretnénk festeni. Egy jó tipp: Nem kell feltétlenül szabályos formájúnak lennie a felületnek, ezzel is kicsit érdekesebbé tehetjük alkotásunkat. Fessük be a kijelölt felületet a matt fekete festékkel. A terület fölé, betűsablon segítségével szöveget is festhetünk. Ha ezzel megvagyunk, az üzenő fal alsó széléhez egy kis fa polcot is felszerelhetünk, amibe az üzenet írására használatos krétát és a letörléséhez szükséges szivacsot tartjuk. Ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk gyerekszobában is, és így nem fog problémát okozni, ha a gyerkőc a falra firkál!

Próbáljuk ki a fekete matt festéket a nappaliban egy olyan polc mögött, amin színes tárgyak találhatók. Az eredményen nagyon meg fogunk lepődni. A teret tágítja és kiemeli a polcon tárolt tárgyakat.

A feketére festett falak mellett érdemes színes bútorokat alkalmazni. A színes függönyök alkalmazásával nagyon elegáns összhatás elérésére vagyunk képesek. Nemcsak a bútorokkal tudjuk kompenzálni a fekete szín sötétségét. Fessük a fal felét feketére a másik felén pedig alkalmazzunk egy másik színt. A fekete színhez bármely színhasználat előnyös lehet, ilyenkor a padló és a bútorok színe határozza meg a másik felhasznált színt.

A fekete szín valószínűleg sokak számára az utolsó szín lenne, ami festés kapcsán az eszükbe jut, hiszen mindenkinek a komorság és az egyhangúság az első kép, ami vele kapcsolatban felvillan. Egy egész falat feketére festve a nappaliban fehér bútorokkal, illetve a többi falfelület fehérre festésével egy kimondottan elegáns összhatást érhetünk el. A függönyökkel és a tapétákkal is kiválóan játszhatunk a fekete szín mellett. Fessünk a fürdőszobában matt feketére egy falat, és rakjunk a falra egy antikolt kerettel ellátott tükröt. Nagyon merész eredményt kapunk. A fekete szín és a tükör felhasználásával mintha kétszeresére növelnénk a teret. A hálószobában használjuk az ágy mögötti rész festésére, majd a falra akasszunk fehér képkerettel rendelkező képeket. Nagyon kifejező és modern helyiséget kapunk.

A matt fekete festék felhasználásának módjai határtalanok. Számos előnyös tulajdonsága mellett a modern lakásdekoráció kedvelt színe is egyben. Ne féljünk használni, mert elegánsabbá varázsolhatja otthonunkat!