Az alvázvédelem fontossága

Festék fémre

alvázvédelemAkinek van autója és ragaszkodik hozzá, vagy nincs lehetősége arra, hogy három évente lecserélje, az tudja, hogy mennyire fontos az alvázvédelem, hogy gépjárművét minél tovább használni tudja, illetőleg annak műszaki állapotát megvédje. Az autógyártás napról napra fejlődik. Minden évben új, fejlett technológiával rendelkező autómodelleket bocsátanak piacra. Az autógyártók nagy hangsúlyt fektetnek a gépjárművek alvázvédelmére, korrózióvédelmére. Egyre több műanyag, szénszálas és üvegszálas anyagot építenek bele az autókba. A karosszériát különböző speciális anyagokkal védik, az autókat galvanikus fürdőn engedik át. 

Mégis miért kell akkor autónk alvázát megvédeni a korróziótól?

A válasz az, hogy az autók alváza még mindig vaslemezből készül, amelyről köztudott, hogy hamar oxidálódik, vagyis óhatatlanul elindul a rozsdásodás. A vaslemezből készült alváz ki van téve a mindennapi időjárási viszonyoknak. Szinte elkerülhetetlen, hogy egy idősebb, több kilométert futott autó alján ne legyen magas járda, vagy kavicsfelverődés okozta sérülés. A téli, havas utak sózása is nagy kárt tud okozni a gépjárművekben. Ezeket mindenképpen időben kellene lekezelni, hogy ne legyen az autón korrodált réteg.

Sok ember nem engedheti meg magának, hogy gyakran, még a rozsdásodás előtt cserélje le autóját, ezért fontos nekik, hogy autójuk minél időt állóbb legyen. De mi van, ha valaki szereti és ragaszkodik régi autójához, vagy épp az az álma, hogy azt a veterán autót vegye meg, amihez gyerekkori emlékei fűződnek? Vagy egyszerűen nincs rá pénze, hogy régi, több ezer kilométert futott autója helyett egy új és modernebb modellt vásároljon. Ilyenkor önkéntelenül elgondolkodunk, hogy mit tehetünk autónk védelmében, hogyan védhetjük meg a korróziótól.

Amikor autónk ép és még rozsdamentes, akkor sokat tehetünk az alvázvédelem és így autónk további hosszú élettartama érdekében.

Minél előbb cselekednünk kell, mert a károsodott, elkorhadt karosszériát szinte lehetetlen megmenteni. A korrózió több helyen tud az autón kárt okozni. Egyrészt a kerékjárati íveken, mivel oda sok kő verődik fel, amely az ütés következtében sérülést okoz. A kerék folyamatosan felcsapja a vizet, amely a kő által okozott sérüléseknél tökéletes táptalaja lesz a rozsdának. Másrészt az üregeknél tud a korrózió támadni, ahova bejut a sár, a szennyeződés és a téli utak felsózása miatt keletkezett sós víz.

Ilyenkor a nedvesség hamar rongálást tud okozni a karosszérián és az alvázon. Abba már ne is gondoljuk bele, hogy ha esetlegesen a rozsda egy merevítő elemet támad meg a gépjárművön, ugyanis ilyenkor egy esetleges ütközésnél semmilyen merevítést, védelmet nem nyújtanak. A műszaki vizsgán a gépjármű nagymértékű rozsdásodása akadálya lehet a műszaki engedély kiadásának is. Természetesen vannak gyártók, akik az eladott gépjárműveikre akár 10 év garanciát vállalnak arra, hogy az nem rozsdásodik át. Viszont, ha letelik a garanciális idő, akkor az autónak a továbbiakban is ugyanúgy szüksége van alvázvédelemre. Van olyan lehetőség is, hogy kérni lehet a gyártás során plusz alvázvédelmet, ami annyit jelent, hogy a még új és tiszta felületre több védőanyagot visznek fel, de ez sem jelent örök garanciát az autó számára. A legjobb, ha profi szakemberre bízzuk autónk alvázának megóvását. 

Milyen szempontok alapján válasszunk szakműhelyt?

Mindenképp figyeljünk arra, hogy csak minősített műhelyre bízzunk autónk alvázvédelmét, ahol megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakemberekkel dolgoznak. Nem árt, ha esetleg leellenőrizzük a már olvasható véleményeket is az adott szakműhelyről. Mindenképp szükséges, hogy a műhelyben legyen emelő, vagy szerelő akna, amely lehetővé teszi azt, hogy a gépjárművet a teljes átvizsgáláshoz felemelhessék, illetőleg az alvázat kellőképpen átmossák, megtisztítsák. Arra nagyon kell ügyelni, hogy, ha esetleg a javítási időnek egy napot ígérnek, az nem foglalja magában a szakszerű alvázvédelmi munkálatokat, hiszen a felvitt anyagoknak ennél hosszabb a száradási ideje.

Hogyan is működik az alvázvédelem? 

alvázvédelemA műhelybe érkező gépjárművet felemelik, majd a műanyag elemeket, doblemezeket, kerékjárati dobbetéteket leszerelik. Ez az első művelet. A szakemberek felmérik az autó állapotát nagy figyelmet fordítva azokra a helyekre, ahol a gépjárművön meg tud állni a sár. Az alapos átvizsgálásnál különösen kell arra figyelni, hogy a karosszéria esetlegesen kilyukadt-e valahol. Amennyiben keletkezett lyuk a gépjárművön, úgy azokat a vaslemezeket a karosszéria lakatos „befoltozza”, kijavítja.

Az alvázvédelem elsődleges célja a gépjármű állapotnak eredeti formában történő visszaállítása.

Az alapos, vegyszeres anyagot tartalmazó alvázmosás követően az üregek és a felületek egyaránt pormentesek tiszták lesznek. Ezt követi a rozsdapassziváló szer alkalmazása. Ezek után az autó szárad egy napig. Majd a nagyon gondos alapozás után az autó üregeinek védelme következik. Ezt speciális szerszámokkal lehet csak megoldani. Amint ezek megtörténtek, úgy visszaszerelik a műanyag elemeket, a doblemezeket, a kerékjárati dobbetéteket. Ezután még egy alapos tisztítás következik. Fokozottan kell ügyelni arra, hogy egy esetleges ütközés okozta karosszéria javításnál a felmerülő munkálatok során az alvázvédelem vegyi anyagai a hegesztés során megolvadhatnak. Mindez maga után vonja azt, hogy ilyen esetben mindenképp újra fel kell ellenőriztetni a szakszervízben a gépjármű alvázának állapotát, hogy van-e szükség arra, hogy a keletkezett károkat kijavítsák. 

Néhány tanács arra vonatkozóan, hogy hogyan ápoljuk autónkat. 

Ahhoz, hogy szeretett autónkat minél tovább tudjuk használni, illetőleg karosszériáját a lehető legjobb állapotban meg tudjuk őrizni az alábbiakat érdemes betartani: 

  • Az autónk meghálálja, ha évenként egyszer, legjobb, ha tavasszal a téli só marta utak után alapos alvázmosást végeztetünk. 
  • Amennyiben egy szakműhelyben észlelik a kezdődő rozsdásodást, azt mielőbb csináltassuk meg, mert ellenkező esetben nagyobb kárt okoz az autónkban, ami sokkal több költséget von maga után. 
  • Egy eseteges otthoni autómosásnál ne használjunk mást, mint csakis autómosó sampont, amely nem károsítja a gépjárművet. 
  • A felnik tisztítása is nagyon fontos, mert a felnikbe beleégett fékport elég nehéz lemosni, eltávolítani.

Ha össze szeretnénk foglalni az alvázvédelem fontosságát, akkor az alábbiakat emelném ki.

alvázvédelemEgy autó értékét mindenképp növeli akár eladáskor, akár csak hosszú távú használatra tervez valaki, hogy az alváza megfelelően van ápolva, azon nincs átrozsdásodás. A szakszerű alváz- és üregvédelemmel a gépjármű élettartama jelentősen növelhető. A minőségi anyagoknak köszönthetően az autó hosszú távon rozsdamentes lehet. Az alvázvédelem a fejlődő autógyártási technológiák ellenére is mindenképpen szükséges eljárás, megoldás a gépjármű megóvása és hosszan tartó használhatósága érdekében. 

Honnan tud megfelelő alapanyagokat az alvázvédelemhez beszerezni? 

A MIPA Color Kft., egy dinamikusan fejlődő német, magas minőséget képviselő festékgyártó cég, amely igyekszik minden igényt kielégíteni a hozzájuk forduló szakemberek számára. A társaságnak 7 magyarországi nagyvárosban vannak üzletei, amelyekben az ügyfeleket minden tekintetben kielégítő, szakszerű tanácsokkal látják el. Amennyiben a MIPA Color Kft-hez fordul egy esetleges alvázvédelem anyagainak megvásárlásához szükséges segítségért, úgy cégünk munkatársai készséggel állnak segítségükre.