Festékszóró az egyenletes felületér

Mipa Winner Akril festék spray

FestékszorzóA festékszóró nagyban segíti a festést, egyenletes festett felületet lehet a segítségével elérni. Nehezebben elérhető részeket is le tudunk festeni vele, ahova esetleg henger, vagy ecset nem fér be. Azonban nem mindegy, hogy milyen festékszórót választunk, tudni kell a helyes használatát, hogy milyen sűrűségű festéket öntsük bele.

A festékszórókból több működési elven alapulót lehet kapni. 

Lehetnek: 

  • elektromosak, 
  • direkt szivattyúsak
  • sűrített levegővel működők is. 

A legtöbbet inkább az elektromos és a sűrített levegővel működő festékszórót használják. 

Az elektromos festékszóróknál általában egy kis kompresszor segíti elő a festék kijutását a felületre. 

A sűrített levegővel működő festékszórók alacsony nyomáson dolgoznak, amelynek következtében a festék nem szóródik szét, így nincs festékpazarlás. 

A direkt szivattyús festékszórókat leginkább ipari felhasználásban használják, így a hétköznapokban nem annyira elterjedt. 

Milyen felületre lehet használni a festékszórót? Lényegében bármilyen felületet be tudunk vele vonni, legyen szó falról, autóról, fémfelületről, lakásban előforduló bútorokról, radiátorokról, vagy akár kerítésről.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen festéket, milyen felülethez használnunk. Hiszen más és más festék szükséges az autófényezéshez, más a fal-, fa-, illetőleg fémfestéshez. Minden esetben meg kell néznünk a festék gyártójának utasítását, hogy milyen arányban lehet hígítani az adott festéket.  

A festék sűrűségének pontos beállítása nagyon fontos annak érdekében, hogy a festék a festeni kívánt felületen ne folyjon meg. 

A festékszóró használatát viszonylag könnyen el lehet sajátítani. Tudni kell azonban, hogy milyen távolságot kell tartani azért, hogy a megfelelő rétegben fedje a festeni kívánt felületet a festék. Legjobb, ha körülbelül 13-25 centiméterre tartjuk a szórópisztolyt a festeni kívánt felülettől. Nem mindegy az sem, hogy hogyan tartjuk a szerszámot. A festékszórót mindig merőlegesen tartsuk a felületre. Ha ferdén tartjuk, akkor a kiszórt festék nem biztos, hogy a festeni kívánt felületre kerül, sőt még a festésben hullámosságot is tapasztalhatunk. Javasolt, hogy ha valaki nem használt még festékszórót, úgy előtte gyakoroljon mindenképp, akár egy nagy kartonlapon. Így tapasztalatot szerezhet a használatot illetően, hogy hogyan tartsa egyenletes távolságban a festékszórót. A festést követően nézzük meg mindenképpen, hogy a felület egyenletesen lett-e befestve. Általában egy réteg nem elég, így mindig javasolt a két réteg fújása. 

FestékszorzóHa túl sok festék került a festeni kíván részre, akkor az megfolyhat, ha pedig túl kevés, akkor a régi festék átüthet. Ha bármelyik hibát látjuk, akkor az azt jelenti, hogy a festékszóró pisztolyt nem megfelelően tartottuk, vagy a távolság nem volt jó. Arról is mindig meg kell győződni festés előtt, hogy a festék sűrűsége, illetőleg a nyomás megfelelően lett-e beállítva. Bármelyik legyen rosszul beállítva, úgy a festék nem fog egyenletesen elterülni a felületen. 

A festékszóró megfelelő fúvókájának a kiválasztása nagyon fontos. 

Általában, ha a fúvóka kicsi, akkor nagyobb a nyomás, ha nagy, akkor alacsonyabb.

Különböző szórási szögértékű és méretű fúvókát lehet vásárolni, amelyek a megfelelő mértékben fedik be a kívánt területet. 

A festékszóró alkatrészei, cserélhető tartozékai: 

  • fúvóka, amely készletben kapható és különböző milliméter átmérővel rendelkeznek a festeni kívánt felület miatt
  • festéktartály, amelyből természetesen több űrtartamút tudunk választani.

A festékszóró karbantartása

Mint minden szerszámot, így a festékszóró pisztolyt is karban kell tartani, illetőleg minden festés után meg kell tisztítani. A tisztítást mindenképp közvetlenül a festés elvégzése után kell megejteni, mert, ha ezt nem tesszük meg, akkor az használhatatlanná válik. Az első lépés mindenképp az legyen, hogy ürítsük ki a festéktartályt oly módon, hogy rázzuk ki belőle a maradék festéket, majd ami még benne maradt azt addig fúvassuk ki, amíg nem jön már ki csak levegő a szerszámból. Attól függően, hogy milyen festéket használtunk ezután töltsük meg vagy vízzel a tartályt, vagy oldószerrel és addig fúvassuk ki, míg az üres nem lesz. Ezt a műveletet addig kell folytatni, míg a tartály teljesen tiszta nem lesz. 

Ezek után következhet a fúvóka tisztítása. Ehhez le kell csavarozni a fúvókát és a tűsapkát, majd vízben, vagy oldószerben mossuk ki. Nagyon kell figyelni arra, hogy a fúvóka tömítési felületeit csak és kizárólag az ahhoz előírt speciális szerszámmal kell tisztítani. 

A tisztítás elvégzése után szereljük össze a festékszóró pisztolyt.

Miért fontos a fúvóka és annak megfelelő méretének kiválasztása?

A festékszóró fúvókájának a kiválasztása azért fontos, mert a megfelelő méretű fúvóka csökkenti a szórási ködöt, így jobb szórásképet lehet elérni. Több fúvókaméretet lehet kapni. Minden festési felülethez különböző méretű fúvókát lehet választani. Minden munkálathoz más és más fúvóka teszi lehetővé a tökéletes fedést legyen szó akár beltéri falfestésről, kültéri festésről, illetőleg autók fényezéséről.

Amennyiben megfelelő méretet választunk, úgy kevesebb festéket fogyasztunk és így a festési munka hossza is jelentősen lerövidülhet. A fúvóka nyílásának mérete meghatározza az általa szórt festék mennyiségét is.

A megfelelő fúvóka kiválasztása attól függ, hogy milyen munkálathoz akarjuk használni azt. Amennyiben finomszóráshoz szeretnék használni, ami jelenthet például fényezést, akkor mindenképp a kisebb nyílású, átmérőjű fúvókát kell választani. Minél nehezebb anyaggal kívánunk festeni, annál nagyobb nyílású fúvókát kell használni. 

Mire hivatott a nyomásszabályozó?

A festékszórón lévő nyomásszabályozó felelős a porlasztólevegő nyomásáért. A híg festékhez elegendő 0.8 bar nyomás is, azonban nehezebb festékeknél, mint például az olajfestékeknél 1-2 bar nyomással lehet elérni a szórást. 

Festékszóró biztonságos használata

Mipa 2K AZ alapozó 1L s.szürkeAmikor festékszóróval dolgozik valaki, akkor mindig ügyelnie kell arra, hogy azt biztonságosan tegye. Először is védőálarcot kell viselni hogy a festéket ne lélegezze be. Ahol történik a festés, ott mindenképp meg kell oldani a kellő szellőztetést. Természetesen a legfontosabb, hogy a munkavégzés területén ne legyen dohányzás és ne használjanak nyílt lángot!

Összegezve a festékszóró használatának vannak előnye és hátrányai is. 

Hátránya talán csak annyi lehet, hogy hosszabb előkésztés szükséges. Például amennyiben ablakkeretet, vagy ajtófélfát kell lefesteni, akkor azon területek mellett alaposabban kell elvégezni a letakarást, ugyanis a festékszóródás miatt ügyelnünk kell arra, hogy a környező területre ne kerüljön festék. Természetesen nem szabad megfeledkezni a padló letakarásáról sem. Hátrányaként szokták még említeni, hogy minden használat után alaposan meg kell tisztítani a szerszámot.   

Előnye, hogy nehezen hozzáférhető felületeket, tárgyakat, bútorokat egyenletesen lehet vele lefesteni. A szórópisztollyal való festés a hagyományos eljárással szemben lényegesen gyorsabb és hatékonyabb, a végeredmény pedig foltmentes és egyenletes felhordást mutat. A készülék használatának és a helyes tartásának elsajátítása után, az üzemeltetése is könnyűvé válik.

Manapság már nagyon jó minőségű és különböző technikai tulajdonságokkal rendelkező festékszórókat lehet vásárolni, legyen szó akár ipari, akár szakemberek általi, akár otthoni felhasználásról.

Amennyiben mégis bizonytalan, hogy melyik készüléket vásárolja meg, úgy mindenképp kérjen szakszerű tanácsot a megfelelő festékszóró kiválasztásához.