Történeti áttekintés

Autófesték spray

MIPA festékA MIPA Color Kft. anyavállalatának székhelye a Németországi Essenbach. A MIPA S.E. egy családi vállalkozásból nőtte ki magát, a Mipa csoport jelenleg mintegy 1.000 alkalmazottat foglalkoztat a világban. Termékeit minden földrészen, több mint 85 országban alkalmazzák. A Mipa elsősorban a professzionális felhasználók számára készít és értékesít korszerű festékeket, lakkokat és segédanyagokat. 

A festés minden munkafázisához és alkalmazási területéhez magas szintű szakmai tanácsadással és segítséggel szolgálja ki a cég az ügyfeleit.

 

Egy felület festésének folyamatában – legyen az autó, vagy falfestés – hasonló feladatokat kell végrehajtani:

 

  • felület előkészítése,
  • szín meghatározása
  • megfelelő festékanyagok kiválasztása,
  • a festék felhordása és az ehhez szükséges eszközök beszerzése.

 

Felület előkészítése.

 

Természetesen más eljárás szükséges egy autó, fal, vagy más tárgyak festésénél, de az alapvető eljárás minden esetben hasonló. 

A következőkben egy autó karosszéria javításának főbb lépéseit próbáljuk felvázolni. 

Az autók fényezése esetében először szemrevételezéssel meg kell határozni a sérülés állapotát, el kell távolítani a festési munkát akadályozó elemeket (díszléc, lökhárító, stb), attól függően, hogy az autó melyik részén kell elvégezni a javítást. Ha ezt nem tesszük meg, az autó fényezése nem lesz tökéletes. Ezt követi az alapozás, a felület csiszolása, a lakatos munka, ami magába foglalja a sérült felület ki kalapálását, a felület tisztítását, csiszolását, majd a gittelés. A lakatos munka nagyon fontos része a javításnak, ez alapvetően meghatározza, hogy mennyi javítóanyagot kell felhasználni. A kittelésnél a javítandó felület kiterjedését figyelembe véve kell kiválasztani a megfelelő kittet. Ha a felületen vastagabb rétegben kell kittelést alkalmazni, célszerű üvegszálas kittet használni mert az nem repedezik meg, de ügyelni kell arra, hogy túl sokat ne vigyünk fel, mert a kittnek más a hőtágulása, mint a fémnek. Ez a folyamat nagyon fontos, mert ha nem szakszerűen hajtják végre az alapozási munkát, a fényezés is sikertelen lesz. A felület csiszolását nagymértékben meghatározza az autó kora, a karosszéria állapota. Ha nagyon rozsdás a felület, meg kell gondolni, hogy inkább az elem kicserélésével végezzük el a javítást, mert a régi lemez csiszolása, kilyukadáshoz vezethet. Azokat a részeket, ahová a javítás nem terjed ki, takarással kell ellátni. Ezt követően a megcsiszolt és kittelt felületet le kell fújni egy úgynevezett töltő anyaggal, melynek biztosítani kell a megfelelő száradási időt Az alapozási munkák elvégzéséhez a MIPA Color Kft.-nél minden eszköz és anyag megtalálható, és szakértő kollégáink mindenkor segítenek a megfelelő anyagok kiválasztásához.

 

A alapozási munkát követi a szín és a festék kiválasztása.  

 

MIPA festékSzín meghatározás.

 

Az autók festése előtt, minden esetben meg kell határozni, hogy milyen színt kell alkalmazni. Ezt a színkódot az autó motorháztérben lehet megtalálni rendszerint, ami egy hosszú, betűkből és számokból álló jelsorozat. Amennyiben mégsem található, a szín minta alapján színkártya segítségével is beazonosítható.  A szín meghatározását követően a színkeverést elvégzik a festékszaküzletben. 

 

Megfelelő festékanyag kiválasztása

 

Az autó fényezésénél az is fontos kérdés, hogy a festék milyen legyen, matt, metálos, csillogó, vagy fényes. Ennek eldöntése nyilvánvalóan adott, hiszen javítás esetében a már meglévő színhez kell igazodni. A MIPA Color Kft. széles festékválasztékkal rendelkezik. Összetételüket tekintve lehetnek kétkomponensű akril festékek, egykomponensű bázisfestékek, és alapozó festékek. 

Az akril festékek ára kedvezőbb, de a színtartóssága nem a legmegbízhatóbb. Használat előtt a festékhez egy színtelen edzőanyagot, úgynevezett aktivátort kell keverni, hogy megvalósuljon a felületen a kémiai kötés. A bekeverést követően a festéket fél órán belül fel kell használni.  

A metál festékek finomra őrölt alumínium szemcséket tartalmaznak, ezek adják meg a jellegzetes hatást. Először a kiválasztott egykomponensű bázisszínt kell felvinni, majd ezt egy kétkomponensű fedőlakk réteggel kell ellátni. 

A gyöngyház hatású festékek a kagyló gyöngyház pigmentjeitől érik el a különleges megjelenést. 

A Mipa Festékszaküzletekben széles kínálatból lehet választani, amiben képzett szakembereink szívesen segítenek.

 

A festék felhordása és az ehhez szükséges eszközök beszerzése.

 

Eljutottunk az egyik legnehezebb fázishoz, ami rendkívül fontos a végeredmény eléréséhez. A festék felhordása javítások esetén történhet ecsettel, vagy szórópisztollyal. Nyilván eltérő technikát igényel az autógyárban végzett festés a javító festéstől. A gyári festés elektrosztatikus feltöltéses festékszórással és mártással történik. Ecsettel általában kisebb kavics felverődések javítását lehet elvégezni, nagyobb kiterjedésű javítás esetén szórópisztolyt használnak. A festés igen nagy odafigyelést igényel, amit egy megfelelően kialakított fényező kabinban kell elvégezni, ahol biztosított a szükségMIPA festékes hőmérséklet, a páratartalom, és a pormentesség. Fényezés előtt el kell távolítani a felületre rárakódott port és zsírt. Azokat a felületeket, ahová nem kerülhet festék, megfelelő módon, precízen ki kell takarni. A festendő felületnek át kell venni a festőkabin hőmérsékletét. A festéket 2-3 bár nyomású festékszórással kell felvinni több rétegben úgy, hogy az egyes rétegek között pár perc várakozási időt kell biztosítani. 

A fényezést követően kell elvégezni a lakkozást a fényezéstől függően 1-3 rétegben, majd következik a szárítás. Ilyenkor a fényezőkabint 50-60 Celsius fokra kell felfűteni, hogy a száradás tökéletes legyen. Az autó kihűlése és teljes száradása után eltávolíthatók a kitakarások, és vissza lehet helyezni az esetlegesen leszerelt tartozékokat. 

A munkálatok elvégzéséhez megfelelő védőfelszerelések és munkaruha szükséges! A belélegzett festék és vegyszerek egészségkárosodást okozhat, ezért mindig körültekintően kell eljárnunk a munkavégzés során. A festékes dobozokon, hígítókon és vegyszereken feltüntetett védelemre oda kell figyelni, hogy munkánk során ne szenvedjünk egészségi károsodást.

 

Mint látható ez a munkafolyamat nagy szakértelmet, odafigyelést és precizitást igényel. Bármely munkafázisnál elkövetett hiba meg fog látszani az elvégzett munka végeredményén. Ha nincs meg minden megfelelő eszköz a javítás végrehajtásához, vagy bizonytalan a szaktudása, semmiképpen ne kezdjen bele a javításba, mert lehet, hogy a hibásan elvégzett munka többe fog kerülni, mint ha egy megfelelő szakértelemmel rendelkező fényező végzi el azt. Ebben segít Önnek a MIPA Color Kft. mind szakértelemmel és a megfelelő eszközök és anyagok kiválasztásával.

 

Természetesen az autófestésen és fényezésen kívül más jellegű festési munkálatokhoz is tudunk segíteni az anyagok és eszközök kiválasztásában, így a falfestékek, egyéb fémfelületek és más jellegű használati tárgyak festésében, és felületkezelésében. Munkatársaink kivétel nélkül megfelelő szakértelemmel rendelkeznek minden festékre és felületkezelésre vonatkozó kérdésekben. Forduljon hozzánk bizalommal, hogy megkönnyítsük a festési munkálatokat az elképzelésüknek megfelelően.