Festékbolt

Festékbolt

FestékboltHa a környezetünkben körülnézünk, bármerre tekintünk, mindenütt megtalálható a festék, a házakon, autókon, bútorokon, gyakorlatilag szinte minden tárgy felületén festéket, vagy lakkot találunk. Valószínű, az emberek többsége már használt festéket, hogy környezetét szebbé varázsolja. A festékgyártás hatalmas iparág, ami magába foglalja a különböző festékek, lakkok és segédanyagok gyártását, amivel felhordjuk a festendő felületre a festéket. 

 

A festékipar partnerei a festékboltok, akik rendszerezve, a vásárlói igényeket felmérve tárolják és értékesítik az ipar által előállított festékeket és a felvitelükhöz szükséges eszközöket.

 

A festék nem csak esztétikai célokat szolgál, hanem védelmet biztosít azoknak a tárgyaknak, melyeknek a felületét ezekkel védik, tartósítják. A festékeknek meglehetősen nagy környezeti változásokat kell kibírni. Az sem mindegy, hogy a különböző anyagokból készült tárgyak felületkezeléséhez milyen festéket kell alkalmazni. Általában a felületeket a fedő festék felhordása előtt megfelelő alapozással kell ellátni. A festékek többségét más-más hígító anyagokkal kell keverni, hogy megfelelő sűrűségű legyen a könnyebb felhordás érdekében. Persze a hígító az ecsetek és festékszóró pisztolyok tisztításának is az elengedhetetlen kelléke. 

 

A festés megkezdése előtt mindenképpen gondoskodni kell a felület kezeléséről. Ennek az egyik leggyakrabban használ eszköze a csiszolópapír, amit fa és fém megmunkálása esetén egyaránt használjuk. Létezik gépi és kézi csiszolópapír. A sima felület kialakításához különböző szemcsenagyságú papírokat kell használni. A csiszoló szemcsék hordozó anyaga papír vagy vászon. A finomabb csiszolópapír több apró csiszoló szemcsét tartalmaz, ez a felület finom csiszolására szolgál, a nagyobb szemcséket tartalmazó csiszolópapír a durva felületek csiszolására szolgál. A legfinomabb felület eléréséhez a fémeknél a vizes papírt használják, ahol csiszolás közben kevés vízzel locsolják a felületet.

Festékbolt

A festékboltok egyik legnagyobb vásárlója az autóipar. Az autók karosszériájának megjelenése nagyon változatos színeiben, több tízezer színárnyalatú jármű közlekedik az utakon. Az autókra felhordott festék és lakk van kitéve leginkább az időjárás viszontagságainak, mivel minden szélsőséget bírnia kell. Az autók mindegyike kap egy színkódot, hogy az esetleges javításkor színkeveréssel elő lehessen állítani ugyanazt a színt. A gyári festék felhordását különleges festőkamrában végzik, különleges eljárással. Ezt úgynevezett elektrosztatikus feltöltéses festékszórással és mártással végzik több rétegben. Festés előtt az autók karosszériáját is alapozni kell, de előtte zsírtalanítani is szükséges és minden szennyeződéstől meg kell tisztítani. Ennek a munkafolyamatnak az anyagát is a festékipar állítja elő. Az autó legnagyobb igénybevételnek kitett felülete az alváz, ezért különleges alvázvédő, üregelő anyagokra is szükség van. Az alvázvédelmet rendszeresen, időről időre el kell végezni, az idősebb autóknál célszerű még gyakrabban megismételni.

 

Az előző felsorolásban a teljesség igénye nélkül próbáltuk bemutatni a festék felhasználásának néhány gyakorlati területét. Nyilván az ipar minden területén használnak valamilyen módon festéket, hiszen környezetünkben szinte minden színes, és ezt minden alkalommal valamilyen festékkel érték el.

 

Most foglalkozzunk egy kicsit a festék összetételével, tartalmával. 

Az egyik legfontosabb eleme a kötőanyag, szerepe, a filmképzés, és az, hogy száradás után egy szilárd réteg alakuljon ki. A kötőanyag egy viszkózus folyadék, amit oldószerrel kell hígítani.

A másik szükséges elme a festéknek a pigmentek, mivel ez adja a festék színét. Ez tulajdonképpen egy finom por, amelynek mennyisége határozza meg a szín erejét, tartósságát és fedőképességét.

A töltőanyagok hasonlóak a pigmentekhez, szintén finom porok, például kréta, habkő, homok stb. Ennek használatával a festék testesebbé válik. Ez az adalékanyag határozza meg a filmvastagságot. Töltőanyagot használnak a festék mattá változtatásához is.

A hígítók, más néven oldószerek biztosítják a festékben lévő kötőanyag oldását, hígítását. A felsoroltakon kívül tartalmaznak a festékek különböző adalékanyagokat, amelyek meggátolják a festék felszínén kialakuló bőrösödést, növelik a száradási időt, valamint javítják a tárolhatóságát.

 

FestékbolttAz elkészült festéket, valamilyen módon fel kell vinni a festendő felületre. Ezek az eszközök is különbözőek lehetnek.  A leginkább elterjedtek az ecsetek, melyek méretükben és anyagukban is különböznek egymástól. Nagyon fontos szempont az ecset szőre, ami a festék felkenésénél a felület finomságát is meghatározza. Nem érdemes a legolcsóbb ecseteket használni minőségi munkánál, mert ha hullik a szőre és beleragad a festékbe, nagyon sok bosszúságot okozhat.

A másik eszköz a festőhenger, amit általában nagyobb felületek festésénél használnak. Egyenletesen lehet felhordani a festéket, használata egyre elterjedtebb.

Ma a legkorszerűbb festési mód, a festőpisztollyal történő festékszórás. Ezzel a módszerrel a legegyenletesebb festési felület alakítható ki. A legkorszerűbb festékszórók több százezer forintba is kerülhetnek.

Természetesen az ipari méretekben történő festés a fent felsoroltakon kívül más módszerekkel is történhet. Ezek lehetnek az öntés, vagy a mártás. Az ipari festésnél beprogramozott automata festékszórók végzik el a festési munkákat.

 

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a festékek veszélyes vegyszerek, ezért mindenkor gondoskodni kell munkavégzés közben a megfelelő védőeszközökről. Fontos a ruházat megfelelő kiválasztása. Különösen figyelni kell a festékszóráskor, ahol a festékszemcsék a levegőben porszerűen szállnak. Ezek belégzése különösen veszélyes lehet az egészségre. A festési munkálatok során feltétlenül figyelni kell a dobozon feltüntetett veszélyekre, az előírt óvintézkedések betartása nagyon fontos. Hasonlóképpen oda kell figyelni a hígítók használatakor. Gondoskodni kell a festőeszközök tisztításáról is, hogy azok más alkalommal is használhatóak legyenek.

 

Talán a fentiek kis betekintést adtak az olvasónak a festékboltok fontosságáról, az alkalmazási területekről. Persze ez nem egy átfogó bemutatás, de talán megismertette főbb vonalakban a festék használatának egyes lépéseit. A MIPA Color Kft. munkatársai magas szakmai ismeretekkel rendelkeznek, hogy vásárlóinkat szakszerűen szolgálják ki. Termékeink minden tekintetben a legkiválóbbak, így segítségünkkel biztos eredményesen tudja elvégezni otthonában, vagy környezetében előforduló festő munkálatokat. Munkája során mindenkor számíthat kollégáink segítségére. Magyarország területén 8 kiemelt városban található a MIPA Color márkaüzlete. Ezek mindegyike készséggel áll a vevők rendelkezésére.