Alváz- és üregvédelem

alvázvédelem

Alvázvédelem

alvázvédelemAz alváz az egyik leginkább igénybevett felülete az autóknak. Fontos az alvázvédelem, elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a karbantartására, hiszen az időjárás nem kíméli. Nemcsak az eső, sár és hó okozhat károkat, hanem télen még az utak takarítására használt só- és kőzúzalék is. Amennyiben megsérül az alváz, és nem figyelünk rá oda, hamar elkezdődhet a rozsdásodás folyamata, akár ki is lyukadhat a gépjármű alváza. Ennek elkerülése érdekében egy-két évente ellenőrizzük gépjárművünk alvázát, s gondoskodjunk az alvázvédelemről.

Az alváz sérüléseinek javítása nagy szakértelmet igényel, ám ha mi magunk vágnánk bele a munkába, először mindenképpen kérjük tanácsot megfelelő szakembertől. A MIPA Colornál megtalálhatják ezt a segítséget, hiszen náluk folyamatos a műszaki és szakmai tanácsadás a lakossági és hobbi felhasználóknak, s szakembereknek egyaránt.

Több üzletük hétvégén, szombaton délig is nyitva tart, így akár hétvégén is elvégezhetjük ezt a munkát, hiszen a Mipa Festékszaküzletekben a szakmai tanácsadás mellett beszerezhetnek minden szükséges eszközt is, az alvázvédő spraytől kezdve, a bitumen bázisú alvázvédőn át, a kőfelverődés-gátlóig.

A MIPA Colornál rendszeresek az akciók, széles a termékválaszték, így ha betér az üzletükbe, biztosan jól fog járni.

Amennyiben nincs ideje személyesen felkeresni az üzletet, akkor is van megoldás! A Mipa termékeinek jelentős része a webáruházból is megrendelhető. Könnyen átlátható, egyszerű kezelésének köszönhetően hamar megpakolhatja virtuális bevásárló kosarát!

Kezdődhet a munka!

Íme, néhány jó tanács a biztos siker érdekében:

Az autóval lehetőleg szerelőakna fölé álljunk, vagy stabil emelővel emeljük fel az autót. Vannak, akik oldalra borítják az autót, de ezt nem ajánljuk, mert veszélyes, és az autó is károsodhat, arról nem beszélve, hogy így megfolyhat az alvázvédő anyag is. Győződjünk meg róla, hogy az autó stabilan áll, és senkire nincs veszéllyel.

Az előkészület nagyon fontos, legalább annyira, mint maga az alvázvédelem.

Az első lépésünk mindenképp az alvázmosás legyen. Ne felejtsük el levenni a sárvédőket se, hogy a nem látható felületeken is el tudjuk végezni az alváz- és üregvédelmet. Fontos, hogy az alapos felülettisztítás után türelmesek legyünk, s várjuk meg az alváz felületének száradását, mivel az alvázvédőt csak száraz felületre lehet megfelelően felvinni.

Mipa Bemaró alapozó/Aktív primer 1LA következő lépésünk, hogy alaposan átvizsgáljuk a felületet, s megbizonyosodjunk róla, nincs-e komolyabb károsodás. A rozsdát feltétlenül el kell távolítani, mert csak rozsdamentes felületre szabad felvinni az alvázvédőt. Ehhez használjon tisztító tárcsát, amelyet nálunk is megtalál.

Gondoskodjunk megfelelő szerszámokról is, szórópisztolyról vagy ecsetről, amelyek kiválóan alkalmasak erre a munkára. A Mipa Color szinte minden területen jelentkező festési igényt ki tud elégíteni, így nálunk a legjobb minőségű alvázvédők és segédeszközök közül válogathat.

Ha mindent beszereztünk, kezdődhet az alvázvédő felvitele! Festéskor ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön festék a kipufogóra, fékekre, lengéscsillapítókra. Azokra a részekre jobban ügyeljünk, ahol jól látható a sérülés. Itt egy kicsit vastagabb rétegben vigyük fel a festéket, míg máshol figyeljünk az egyenletes anyagfelvitelre. Amikor a teljes felületet kezeltük, hagyjuk teljesen megszáradni az alvázvédőt, mielőtt ismét használatba vennénk az autót. 

Fontos megjegyezni, hogyha el akarja kerülni az alváz rozsdásodását, érdemes minden évben tavasszal ellenőriznie, hogy a tél folyamán milyen károsodás érte a felületet. A folyamatos odafigyelés megnöveli az autó élettartamát, valamint a rendszeres alvázvédelemmel költségeket is megtakaríthat!

Az autó alvázán nagyon sok olyan rejtett terület, üreg található, ami először nem tűnik fel, de szakértő szemek hamar megtalálják ezeket a helyeket. Az alvázvédelem mellett nagyon fontos az üregvédelem is. Mivel ezek az üregek szabad szemmel nem láthatók, így nehéz észrevenni a kezdődő rozsdásodást. Ezért is fontos, hogy időben gondoskodjunk gépjárművünk üregvédelméről. Akkor járunk a legjobban, ha megelőzzük a bajt. Ebben is segítségére lehet a MIPA Color Kft., hiszen az üregvédelemhez szükséges szórópisztolyt is forgalmazzuk, aminek segítségével ezeket a rejtett zugokat a gyári furatokon keresztül kezelhetjük. Ezeket a megelőző munkálatokat már új jármű esetében is érdemes elvégezni, amikor még nem jelent meg a korrózió, ezzel növelhetjük gépkocsink élettartamát. Ezeket a munkákat rendszeres időközönként kell elvégezni, hogy megóvjuk a járművünk karosszériáját. 

Rozsdagátlók

Az alvázvédelemhez hozzátartozik a megfelelő rozsdagátlók alkalmazása is. Ha az autónkon apró rozsdafoltok jelennek meg, már kezdünk is aggódni, hiszen tudjuk, ha nem kezeljük időben a felületet, s nem gondoskodunk a megfelelő rozsdagátlásról, hamar nagyobb lehet a baj. Mindannyiunk számára fontos, hogy gépjárművünket jó állapotban tartsuk. Fiatal, új autók esetében is figyelmesnek kell lennünk, mivel egy kis kavicsfelverődés vagy egy vékony kis karcolás is elegendő ahhoz, hogy a karosszériánk rozsdásodni kezdjen. Használt autó vásárlása esetén is körültekintőnek kell lennünk. Vizsgáljuk át a nem feltűnő helyeket is a megvásárolni kívánt autón. Idősebb járműnél a rejtett helyekre nagyon figyeljünk oda, mert ha oly mértékű lesz a rozsdásodás, már csak szakember segíthet a probléma megoldásában.

Ha Ön szakember, akkor nálunk nagyon jó helyen jár, mivel a MIPA termékei elsősorban szakemberek részére gyártott professzionális anyagok.

Amennyiben saját kezűleg szeretnék orvosolni a rozsdásodás okozta problémát, adunk Önnek néhány tippet a rozsdaeltávolításhoz és a rozsdagátláshoz. Már egy kis beázás is bonyodalmat okozhat, mivel a szivárgó víz könnyen elindíthatja a rozsdásodás folyamatát. A hibásan beillesztett lámpák vagy a sérült tömítések miatt például a csomagtér acélfelülete is beázhat, ezzel elindítva a korróziót. Először érdemes kinyomoznunk a beázás okát, s meg kell szüntessük a víz szivárgását. Ezt követően kezdjük csak el a rozsdás felület kezelését.

Mipa Bitumen bázisú alvázvédő fújható 1LAlapos tisztítással és csiszolással kezdjük a munkát. El kell távolítanunk az összes rozsdát és festéket. Tisztítsuk tisztára a fémet, majd töröljük le a felületet. Ez után vethetjük be a MIPA Colornál is forgalmazott Miparox rozsdagátló sprayt. Ez a termék megakadályozza a rozsdásodást, s száradás után védőréteget képez a kezelt felületen.

Ha már a rozsda olyan súlyos kiterjedésű, hogy már több helyen ki lehet látni a lemezen, akkor egy újabb anyagot kell bevetni, a folyékony fémet. Ez egy kétkomponensű, nagy réskitöltő képességű, acéltartalmú epoxiragasztó. Rövid idő alatt megköt, ezért nagyon gyorsan kell vele dolgozni. A nagyobb lyukak esetében először a széléről kell a kitöltést kezdeni. Kintről befelé haladva a már megkötött részhez illesztve az anyagot, eltüntethetők a lyukak. Javítási után gondoskodnunk kell a felületvédelem kialakításáról. Ehhez többfunkciós varrattömítő anyagot használjunk. A felhordásához nagynyomású, speciális pisztolyra lesz szükségünk. A szórófej típusának kiválasztásával tetszőleges szórásminta alakítható ki. Ez az anyag alváz- és kőfelverődés-védőként is alkalmazható. Ezt a javítási módszert csak olyan helyen lehet alkalmazni, aminek nincs teherhordó szerepe. Ellenkező esetben javasoljuk, hogy a sérült területet vágjuk ki és hegesszük meg.

Mindezeket a munkákat ugyan el lehet végezni házilag is, de ha bizonytalanok vagyunk a munkafolyamatban, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Nehogy a javítási munkánkkal egy nagyobb javítási munkát generáljunk azáltal, hogy hibásan használtuk az anyagokat és eszközöket. A javításhoz szükséges anyagok beszerzésével forduljon a MIPA Color Kft. munkatársaihoz, akik szaktudásukkal mindenkor segítségükre lesznek. Üzleteinkben minden festési munkához kiváló anyagokkal és eszközökkel rendelkezünk, amelynek kiválasztásához munkatársaink készséggel állnak az Önök rendelkezésére.