Festékek és lakkok

Festékek és lakkok

 Festékek és lakkokA festékek és lakkok különféle anyagokat tartalmaznak, például oldószereket, pigmenteket, adalékanyagokat és kötőanyagokat. Ezek olyan anyagok, amelyek megváltoztatják egy tárgy felületét oly módon, hogy a kipárolgó oldószer biztosítja a szilárd takaró felületet. Az oldószerek lehetnek vízbázisú vagy oldószer alapúak. 

Ezek segítségével tartós és jól kezelt felületeket kaphatunk a felújításra váró otthonunkban, ezen kívül színeikben és fényükben is varázslatos felületek alakíthatók ki. Különféle kültérre és beltérre használható festékek és lakkok találhatók a MIPA festékszaküzleteiben.

Fontos, hogy a munkálatok megkezdése előtt meggyőződjünk arról, hogy milyen anyagú felületre szeretnénk használni a festéket és a lakkot.  Ez lehet fa, fém vagy akár műanyag is. Ezek az anyagok sajátos jellemzőkkel rendelkeznek, ezért mindig a felületnek legjobban megfelelő típusú festéket és lakkot válasszuk! A lakkok lehetnek átlátszóak, fényesek vagy selyemfényűek.

 

Festés előtt mindig figyeljünk a következőkre:

  • A felületre való felhordásnál ne spóroljunk azzal, hogy esetleg silány, rossz minőségű ecsetet, hengert vagy festékszóró felszerelést használunk! 
  • Mielőtt a felületre felhordanánk a festéket, készítsük elő megfelelően a festendő felületet! Ezekhez a felülettől függően használjunk megfelelő csiszolópapírt, és ezt követően portalanítsuk a felületet!
  • A jobb tapadás érdekében festés előtt használjunk megfelelő alapozót! Ennek egyik fontos tulajdonsága, hogy csökkenti a festendő felület nedvszívó képességét, és jobban biztosítja a felületre felhordásra kerülő festék tapadását.
  • Fém felületek esetén fontos, hogy használjunk rozsdagátló alapozót is! A MIPA Color Kft. szakemberei segítségével ki tudja választani a megfelelő alapozót!

 

Tippek a festéshez:

 Festékek és lakkokHa már egy festett felületet szeretne újra festeni, ismernie kell, hogy milyen festékkel volt lefestve korábban. Azonos festék esetén elegendő a felületet megcsiszolni, a hézagokat megfelelő hézagkitöltő anyaggal javítani, majd száradás után újra csiszolni. Ha nem azonos a régi festékanyag az újjal, akkor a régi festékréteget teljesen el kell távolítani égetéssel vagy oldószerrel. Az oldószerrel történő eltávolításkor akár egyszerre több réteg festék is eltávolítható. A festék égetéssel való eltávolításához hőlégfúvókat kell igénybe venni. Ez a festékréteget a felületen meglágyítja, amit könnyen le lehet kaparni. A munka közben ügyelni kell arra, hogy ne lélegezzék be a hő által oldódó festék gőzeit! Vastagabb festékréteget tisztító tárcsával kell eltávolítani.

Az ablakkeret körül, a fal és a keret közötti hézagok kitöltéséhez használjon lefesthető akril tömítőanyagot! Miután felvitte azt, hagyja száradni. Majd festés előtt csiszolja meg a tömítőanyagot, és ha szükséges, használjon alapozót a jobb fedés érdekében. A szilikonos tömítőanyag használata előtt tisztítsa meg ammóniával a szennyezett vagy zsíros felületeket, különösen a konyhában vagy fürdőszobában. A szilikonos tömítőanyagon a festék nem tapad meg, ezért ezt ne próbálja meg lefesteni! Nedves területeken a legjobb megoldás penészálló szigetelőanyagot használni, ami megelőzi a feketepenész kialakulását.

Festés előtt a csempéknél, és azokon a helyeken, ahová nem szeretnénk, hogy festék kerüljön, érdemes takarószalagot használni. A jó minőségű takarószalagok a kereskedelmi forgalomban általában kék vagy zöld színűek. Használja rövid, egymást átfedő csíkokban, és nyomja erősen a felületre a széleit. A szalagot a festés után közvetlenül el kell távolítani, hogy a lefestett szél ne morzsolódjon le. 

Kültéri festés:

MIPA festékHa kerti bútorát, kerítését vagy akár szerszámainak épített faházát szeretné lefesteni, ahhoz is tudunk néhány jó tanáccsal szolgálni. Mivel ezek a területek szélsőséges időjárási viszonyoknak vannak kitéve, többek között a fagynak vagy az erős napsütésnek, érdemes nagyon jó minőségű termékekkel dolgoznia. A Mipa készítményei kiváló ár-értékarányú termékek, így ha nálunk vásárol, csak jól járhat! A rendszeres akciók mellett törzsvásárlóinknak, vállalkozóknak egyedi kedvezményeket is adunk! 

Kültéri festés esetében az időjárásnak kitett felületeket az ásványi pigmenteket tartalmazó festékkel védhetjük meg. A kültéri fafelületek festésénél a lényeg, hogy megőrizzük a fa szépségét, és védjük az időjárási viszontagságoktól: a nap égető sugaraitól és a nedvességtől. A jó kültéri felületkezelő anyagok vízálló és páraáteresztő tulajdonságúak is. Sérült bevonat esetén a fa nedvességet szív magába. Ha ez a nedvesség nem tud eltávozni, a fa megrepedezik, és beszürkül. A fa mintázatát az olajozás őrzi meg legjobban, de a gyenge pigmentálás miatt ez nem igazán időtálló. 

MIPA Color Kft. üzleteiben minden fajta festék, alapozó és felületkezelő anyagok megtalálhatóak! Különös figyelmet fordítunk arra, hogy vásárlóink a legnagyobb megelégedéssel lépjenek ki üzleteinkből. Szakmailag felkészült munkatársaink mindenben készséggel állnak a vásárlóink rendelkezésére! Termékeinket minden földrészen, több mint 85 országban alkalmazzák. A festés minden munkafázisához és alkalmazási területéhez magas szintű szakmai tanácsadással és szakszerű segítséggel szolgáljuk ki a hozzánk forduló ügyfeleket, legyen az a festés bármely szakterülete!